BAHAN:
Bahan
A
250
g cream cheese
300
ml susu segar
50
g butter
Secubit
garam
Satu
sudu besar jus lemon
Bahan
B
6
biji kuning telur
1
sudu teh esen vanila
100
g tepung naik sendiri (1 cawan) - diayak
<
jika anda guna tepung gandum, ayak bersama 1/4 sudu
besar serbuk penaik >
Sedikit
esen vanilla
Bahan
C
6
biji putih telur
125
g gula halus ( 3/5 cawan)
Secubit
garam
1
sudu teh cream of tartar (optional)
CARA
MEMBUAT:
1 - Masak bahan A menggunakan teknik double
boiler. Biarkan sejuk seketika.
2 - Dalam bekas berasingan, pukul kuning
telur hingga kembang. Masukkan bahan A tadi + esen vanilla dan pukul lagi. Masukkan
tepung sedikit demi sedikit dan kacau lagi hingga sebati.
3 - Dalam bekas berasingan, pukul putih telur
sampai kembang ( Nampak buih2 putih pekat). Masukkan garam dan cream of tartar
dan pukul lagi.
4 - Masukkan gula satu sudu besar dan pukul
lagi. Masukkan lagi gula satu sudu besar dan pukul lagi. Ulang langkah ini
sehingga gula habis. Pukul putih telur sampai gula betul-betul larut dan tidak
berketul apabila dirasa dengan jari. Pukul adunan sampai menjadi putih dan
pekat sampai xmeleleh pun bila bekas diterbalikkan.
that egg white should be like this |
5 - Kaup balikkan bahan C dengan campuran
kuning telur, tepung dan bahan A tadi. Kaup balik perlahan supaya kepekatan putih
telur tidak rosak.
6 - Bakar menggunakan teknik water bath
selama satu jam. Suhu oven 170°C
(20 minit) dan turunkan suhu kepada 140°
C (40 minit).
teknik water bath |
Lapikkan kertas aluminium di atas kek sekiranya permukaan atas
kek menjadi terlau cepat perang.
7 - Cucuk toothpick ditengah kek untuk
pastikan kek masak. Kalau keluar bersih,
maknanya dah masak.
tadaaa.... the cotton cheese cake is done ...cool right !!! |
it will be more nicer and cook fast if you can use this kind of pan (picture below) ...
No comments:
Post a Comment