Wednesday, 25 May 2011

resepi KEK COKLAT LEMBAP ...

MOIST CHOCOLATE CAKE
BAHAN A

 
1 CWN SERBUK KOKO (100 g)
1 CWN AIR (250 ml)
1 CWN gula (200 g)
 -masak semua bhn A sampai pekat

BAHAN B
2 cwn tepung naik sendiri (200 g)
6 biji telur
2 cwn gula (400 g)
1 sudu teh esen vanilla
2 cwn mentega (400 g)


Cara membuat:

1-    Pukul gula+mentega hingga kembang (sehingga campuran mentega & gula berwarna agak putih dari warna asal mentega)
2-      Msk telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
3-      Msk bahan A berselang seli dgn tepung sedikit demi sedikit (mula & akhirkan dengan tepung)
4-      Kukus dlm Loyang yang dah disapu majerin & dilapik "baking sheet"
5-      Kukus selama 1 jam @ sampai toothpick bila cucuk ditengah kek dan dikeluarkn bersih...

::: resepi ini menghasilkan 1 kg kek, sekiranya loyang bersaiz kecil, ia akan menghasilkan 2 loyang kek :::

p/s :::: untuk membuat ganache (topping) di atas kek :
bahan : 2 sudu besar mentega, 50 g chocolate bar, 3 sudu serbuk koko dan susu pekat manis
cara membuat: guna teknik double boiler (dalam gambar kat bawah) ::: masukkan mentega, chocolate bar dan serbuk koko. kacau  hingga larut/cair. masukkan susu pekat manis secukup rasa. (masukkan susu ikut suka anda, nak manis atau kurang manis). ratakan di atas kek yang sudah disejukkan semasa ganache masih panas.