Wednesday, 8 June 2011

jeruk buah tere...slurrrppp...kecur air liur...hehhehe

salam utk sahabat..huuhu...




malam ni nk bgtau mengenai buah ketereh (tere-bahasa klateny), bhs suratnya buah gajus, @ nama saintifiknya 

Anacardium Occidentale atau Cashew di dalam bahasa Inggeris....utk pengetahuan korang buah ni asalny dr timur brazil...hehhehe...
byk khasiatnya buah gajus nih...antaranya.
Daun gajus boleh rawat sakit gigi,kulit terbakar,cirit birit,sakit perut,kencing manis dan membersihkan mata. tp xtau lar plk sy camna dia guna...hehehe...rebus minum air kot...hehehe..
Bunga gajus digunakan untuk merawat batuk...camne ntah bunga gajus...walaupun rumah sy ade p0k0k xpernah plk perhatikn bunga..y nmpk ms jd buah dah...hahaha..
Buahnya boleh dibuat jus dan diminum untuk merawat sakit kerongkong,penyakit kulit,p menghalang pelawas,melegakan muntah dan menghalang keguguran rambut.
...ermmm...dlm byk2 manfaat buah ni, satu jer y sy pernah cuba...ehehhe...dpt melegakan muntah..xpercaya, alkisahnya semalam sy mkn xigt dunia..yelah dah lama tak merasa masakan mak tersayang...ape lg nk termuntah balik lah...sy pun mkn lar buah gajus ni, wah...mmg mujarab terus hilang rasa l0yany...mmg berkesanlah...huhuhu...
tp bkn mkn raw tau..jeruk...hehehe...camna nk buat, leh siap dlm ms 10 minit..


 p0t0ng kecik2..nipis2 dulu...

pas2..cam biasala msk garam, gula, cuka mkn ckit secukup rasa..gaulkn...klu nk bg rs  sedap perap dlm stengah jam dulu br mkn..hlg lar ckit kelatny..hehehe...bes..cuba lah..huhuhu